Salamanterův blog

Halibut 4mm peletka



Kouzlo pstružích 4 milimetrových peletek

Úvod

Každý jistě zná pstruží sádky, přeplněné duháky se zakrnělými ploutvemi, téměř nevybarvené a navíc - krmící se peletami.Tyto ryby jsou na tuto potravu zvyklé přijímat a po vysazení do revírů  "umírají hlady". Masové použití tohoto krmiva však není úplně naškodu, pokud umíme tento vynález používat.

Co to taková peleta je?

Tato peleta je váleček o průměru cc 2,5 - 3,5mm, dlouhé okolo 4 mm, avšak přené rozměry jsou variabilní. Barva těchto peletek je černo - hnědě tmavá a páchnou po rybách... rybím tuku. Snad proto jsou ve vodě tak úspěšné. Nutriční hodnota je vysoká - hlavně u těch, s kterými se krmí v sádkách. Na dotek jsou tvrdé, prsty se nedají rozemnout, rozdrtit, snad jen tupým úderem kladívka. Jsou opravdu tvrdé. Ve vodě se nerozpouštějí, po 2hodinách se uvolní oleje, aminokyseliny a atraktory a teprve po 6 hodinách změknou. A přesto ne celé. 

Možnosti použití peletek

S peletkami se dá experimentovat na celé čáře. Dají se drtit, dipovat, sušit, vlhčit, krmit s nimi, používat je jako atraktor, ... Já se tu zmíním o dvou variantách a musím potvrdit, že obě fungují. 1) Použití peletek do krmiva - hlavní případ je vytvořit si krmítkovou směs, navlhčit ji a přidat peletky v takovém množství, aby tvořili 5-15 % krmné směsi, každopádně aby byly na dně vidět a tvoři spolu s kukuřicí a kroupami (např.) partikl. Jak již víme, kapříci a větší kaprovité ryby po samotné " strouhance" nepůjdou, ale budou vyhledávat onen partikl, zrna a hrubou směs. Pak u nás budou na správném místě.  2) Použití peletek na "tajné " krmení - každý to zná... přijdete k vodě a vidíte spokojené rybáře, tahající z vody ryby a pak se podíváte na svůj prut, který je několik hodin bez záběru a zoufáte si. Většina rybářů loví tzv. : náhlou metodou ( přijde k vodě, použije buď hodně krmení, nebo silné krmení a chytá) pak to přiláká ryby, které za potravou táhnou. Jsou ale tací, kteří nesledovaně proklouznou k přítoku, nebo zátoce a doširoka ji prohodí hrstí peletek. Je to sice "málo" , ale když budeme zakrmovat větší  plochu menšími dávkami každý den, tak to místo bude "navoněno" ryby tu budou jíst, ale zároveň hledat. Totální kolaps nastane, jestliže nás někdo při krmení uvidí a druhý den ho tu uvidíme s vezírkem plným ryb...

Ryby a halibut peletky

Do krmení nám najíždí spousta druhů ryb i jiná množství, v jiné počasí a jinou denní dobu. Používáme-li však univerzální krmení a peletky, nebo peletky samé, můžeme předpokládat určitou rybí obsádku. V případě, že zakrmujeme 10 - 20 m2 5 hrstmi denně na hloubce 2 metry, pak můžeme očekávat kapříky o délce 25 - 60cm, karase a plotice všech velikostí, jesetery, cejny a jeseny od 2ročných ryb až po velikány. Tyto peletky však přitahují i drobečky, kterými jsou hrouzci nebo naopak ryby dokonce i přes metr, jako je sumec, toto se stává zžídka, ale většinou je to příčinou peletek a přítomností ryb a ne přítomností ryb a  peletek.

Cena a dostupnost a vlastní zkušenost

Halibut peletky jsou vůbec pravděpodobně nejlépe sehnatelné pelety vůbec. Koupíte je ve zverimexech, rybářských prodejnách a i na internetu. Já kupuji baléné 1kg množství těchto peletek zhruba za 50-60 Kč, většinou za 55Kč. Pytlík mi vydrží na krmení celý týden a i do krmné směsi. Používám je i na tekoucí vody, kde však nepřidávám krmnou směs, ale na menších říčkách smíchám 1kg pytlík peletek s 3 plechovkami kukuřice Bonduel a u vody přidám bahínko - přemokřenou hlínu. Udělám koule o průměru 10cm a každý den zde hodím jednu. Ryby si za 4 dny zvyknou a 5 den mám nahozeno.

* Máte-li nějaké další dotazy, připomíny nebo postřehy, pište je do diskuze nebo mě, jako sz *

 

 

 

 

Průměrná známka: 1,80

Komentář ke článku (0)

MENU